Een mentor moet 3 jaar staan ingeschreven in het architectenregister in jouw discipline en in die discipline werkzaam zijn. De mentor hoeft niet op hetzelfde bureau werkzaam te zijn als de kandidaat.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een mentor. Misschien kun je dit regelen via je opleiding of op je werkplek. Je hoeft niet op hetzelfde bureau werkzaam te zijn als je mentor, maar wel in dezelfde discipline.
Dat is niet verplicht, al biedt dat wel grote voordelen. Simpelweg omdat dan het aantal contactmomenten tussen deelnemer en mentor groter zal zijn en dat ervaringsoverdracht bevordert. Maar het hoeft niet. Als je als net afgestudeerde geen baan op een bureau kan vinden, ervoor kiest zelfstandig ondernemer te worden of wanneer er binnen een bureau geen mentor beschikbaar is, is het mogelijk dat je begeleid en ondersteund wordt door een zogenaamde ”buitenmentor”.
Dat kan, maar meld dit onmiddellijk aan Bureau Architectenregister. Het Bureau Architectenregister behoudt zich het recht voor de beroepservaringperiode op te schorten als een kandidaat langer dan 3 maanden geen mentor heeft.
De taken en de rol van de mentor staat omschreven in de Regeling Beroepservaringperiode en samengevat in de mentorverklaring. Daarin staat onder meer: de mentor staat de deelnemer gedurende de hele beroepservaringperiode bij met voorlichting en raad met betrekking tot de beroepsuitoefening in de breedste zin.
Bij de zelfstandige of individuele route is je mentor aanwezig bij het startgesprek en het tussengesprek. Het eindgesprek voer je zelfstandig; hier is je mentor dus niet aanwezig.